Tuesday, December 29, 2015

{Patška-Maagia} - Balletikostüümi erinevad stiilid

Aastavahetuse ootuses tutvustan lühidalt balletiseeliku variatsioone. Õues on päris külmaks läinud, nii et võtke kuum teetass käeulatusse ja lugege ning mõtisklege minuga kaasa.

Estonia Rahvusooperis praktikat teostades hakkasin süvendatult uurima erinevaid patška stiile. Enamasti kui me mõtleme balletiseelikule, siis esimese hooga tuleb silme ette luigekostüümi meenutav valge jäik seelik mis justkui iseenesest püsti seisab. See on lühike patška, mida inglise keeles nimetatakse ka lihtsalt tutuks. Sellised tutud õmmeldakse tugevast ning kvaliteetsest tüllist ja tõenäoliselt kasutatakse toestusena veel korsettideski tuntud metalli, siinkohal siis võruna seelikukihtide vahel.

Klassikaline tutu balletist Luikede järv. Allikas

Esimest sarnast tutut kandis väidetavalt Marie Taglioni 1832. aastal La Sylphide'i balletis. Kuigi tuleb mainida, et balletiseelikuid ei õmmeldud kohe algusest peale selliste jäikadena vaid need arenesid välja hoopis lihtsamast ja lendlevamast - romantilisest tutust.

Laias laastus jagunevadki patškad kaheks - lühikesteks ja pikkadeks patškadeks.
Pikema patška nimetus on romantiline patška ehk romantic tutu. Romantilisi tutusid tehakse tavaliselt 3-5 kihist pehmest tüllist.

Üks esimesi näiteid romantilisest tutust Allikas

Romantiline patška on ka balletiõpilase esimene tõeline patška, sest see sobib noorele tantsijale paremini ja on lihtsama konstruktsiooniga, seega omakorda rahakotisõbralikum väikeste baleriinide emadele.

Siiski, nende kahe tutuga erinevad stiilid veel ei piirdu. Lühikestele tutudele on antud lisaks nimetusi vastavalt väikestele erinevustele konstruktsioonis. Näiteks kõige jäigem patška, mille sees on metallist rõngas, mis aitab seelikul füüsikaseadusi eirata nimetatakse pancake tutuks.

Pancake tutu. Allikas

Ilma metallvõruta seelik, mille tüllikihid veidi allapoole langevad nimetatakse kellukese (bell) tüüpi tutuks.

Romantiline ja kellukese tüüpi tutud kõrvuti. Allikas

Kuulus kostüümikunstnik Barbara Karinska leiutas powder puff stiilis tutu, mis on veidi väiksema diameetriga ja mille sees ei ole metallvõru, kuid püsib seljas sama kompaktsena kui selle eelkäija - pancake tutu. Ta leiutas selle lühema ja kergema variandi, et baleriinil ja tema tantsupartneril oleks kergem liikuda.

Barbara Karinska  disainitud "powder puff "stiilis tutu. Allikas

Veel üks powder puff. Allikas


Mina õppisin õmblema pancake stiilis seelikut, kuid seda veidi muutes, saab ka teisi stiile sellest leiutada.

Eks iga tutu stiili jaoks on oma otstarve, mis oleneb etendusest, tantsijast ja tema rollist. Igal juhul minu meelest on kõik tutud imelised ja ma ei jõua juba ära oodata, millal saan enda tehtud patškat ehtsa baleriini seljas näha.

Mõne aja pärast, järgmises postituses näitan pilte ja kirjutan oma esimese patška õmblemise kohta lähemalt. Tegin protsessi käigus fotosid, et jäädvustuksid ka kõige pisemad detailid, mida muidu valmis töö pealt ei oskaks vaadatagi.

Seniks, toredat aasta lõppu ja kohtume uuel aastal!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...