Thursday, March 22, 2012

Vintage või reproduktsioon?/ Vintage or reproduction?

I am adding an english translation from now on! Scroll down for english text.


Märtsikuu on minu blogielu sünnipäev. Kaks aastat tagasi märtsis hakkasin blogi pidama. Küll mitte Bloggeri keskkonnas, aga ikkagi - kaks aastat tagasi. Palju õnne mulle! Ma nüüd üritan paralleelselt inglise keelt ka sisse tuua, sest mul on ka mujalt maailmast lugejaid tekkinud. Eks ole näha, mis sellest välja tuleb.

Tegelikult tahtsin hoopis teisest asjast kirjutada.

Ükspäev sorteerisin oma riidekappi, sest kavatsen 31. märtsil Maarja Magdaleena gildis täikal osaleda. Kui suhtuda igasse riideesemesse emotsionaalselt, siis ma vist upuks juba riidehunnikusse. Ma hoopis lasen kõigest lahti. Lasen lahti minevikust, mälestustest, nii headest kui halbadest, loobudes endale kalliks saanud riietest. Olin jah teismelisena grunge-hipi-vanakooli-groupie stiiliga ja tõmbasin oma välimusega pidevalt tähelepanu. Olen viimaste aastatega järk-järgult nendest riietest vabanenud tehes ruumi soliidsematele rõivastele. Nüüd siis jäid kappi veel viimased kõige armsamad riided teismeajast. Need üritan järgmisel nädalal täikal maha parseldada.
Reidi käigus oli mul hea meel tõdeda, et jõuan järjest lähemale oma eesmärgile, milleks on omada ainult vintage´i, eesti käsitööd või enda õmmeldud riideid. Jeei! Umbes pool teed on veel käia, sest mul ei ole palju riideid vaja, peaasi, et kõige klassikalisemad nö. "must-have" asjad on olemas ja neid on vähe. Okei-okei, tegelt mulle meeldiks, kui mul oleks hästi palju kleite, seelikuid ja kingi aga siiski, mitte masstoodangu seast.
 

Alles hiljuti lugesin vist Päevalehest artiklit vintage-poekeste omanikega, mida on Tallinnas juba päris palju. Vintage kultuur tõstab Eestis vaikselt pead. Ja keegi ütles seal midagi sellist, et reproduktsioon ei ole ikka sama, mis ehtne vintage, millega ma olen nõus aga...
Olgem ausad, vintage-rõivad on üsna väikesed tänapäeva naistele kandmiseks. Sama probleem tabas mind kui tegin korsetti ajaloolise lõike järgi. Mida kaugemale minevikku minna seda väiksemad olid inimesed - see pole mingi uudis. Seetõttu, mina, kes ma olen isegi tänapäeva naistest liiga erinev oma pikkuse ja kehaehituse poolest, ei leia endale vintage´i seast peaaegu mitte kunagi midagi. Kui külastasin Tallinnas asuvat Nolita Vintage´i poodi võisin ma sealt endale leida ainult 80ndatest rõivaid aga see pole enam vintage. Vaid retro. Pealegi pole ma ainus, kes arvab, et 80ndad olid täis moefopaasid.
Eks ma aeg-ajalt leian ka pärleid, nagu see tumesinine kleit, millele vaimustunult ühe postituse pühendasin.. Taolisi leide on veel teisigi, aga ikkagi, rõivad, mis on vanemad kui 50 aastat on mulle:
lühikesed
taljest kitsad
puusast laiad
rinnust/õlgadest kitsad ja/või
lühikeste varrukatega

Mis oleks sellisel puhul lahendus?
Ma arvan, et reproduktsioonide loomine, mis tõsiusklikul vintage-fännil tekitaks peapööritust ja külmavärinaid. Mhmh...

Nii tulingi kapist välja. Olen liiga suur, et kanda vintaazi! Ja ei häbene öelda, et see või see on tehtud vanaaegse lõike järgi. Nagu talvemantel, mis ma talve teises pooles valmis sain. Mul on tänu mitmele heale tuttavale nüüd päris arvestatav kogus vintage-lõikeid! Mille järgi saaksin tõeliselt fantastilisi rõivaid õmmelda. Vintage-fännid, värisege!

Mis on silmale meeldivam vaadata ja kandjale meeldivad kanda - kas pesuehtset 50ndatest pärit vaimustavat kleiti, mis hea õnne korral kandjale selga mahub? Või 50ndatest pärit lõike (mis on samuti vintage) järgi tehtud ja kandja kehale sobivaks kohandatud tänapäeval õmmeldud kleiti?

Mind huvitab teie arvamus, lugejad. Vastased ja pooldajad. Kumb on õigem/parem/ilusam? Kas ehtne vintage või reproduktsioon?

------------------------------------------------------------------------------------------------------
A few days ago I pulled all my clothes out of the closet and decided one by one what items I do need and what do not. I am going to participate in a yard-sale and sell my teenage grunge-old-school-groupie style clothes. Yeah, I was definately in a center of attention in my teens. But now I feel that I need to let go from memories, all the good ones and all the bad ones. I have gradually excanged my alternative clothes to more sophisticated vintage clothes because my goal is to own only vintage, estonian handicraft and my own sewed clothes. I have half the way to go, because I don´t really need that much clothing, only the essential ones. Okay-okay, actually I would love to own a lot of dresses, skirts and shoes, but still, not the mass produced sweat-shop goods.

Not a long time ago I read an interview from local newspaper with vintage shop owners. Vintage culture is growing in Estonia. And we have quite a lot vintage boutiques here. Someone said in that article that vintage reproductions are not as good as genuine vintage. I agree that, but...
Let`s be honest, vintage clothes often run too small for modern woman. That very same problem I was encountering then I drafted a corset from antique pattern. The farther in the past we go the smaller people were - it is nothing new. Therefore, I could rarely find real vintage clothes, cause I am too tall even comparing to modern woman. Yeah, I am 190cm (6ft.2in.) tall. I was visiting once a Nolita Vintage shop and all I could find there was 80s clothes which aren`t even vintage, they`re retro. Besides, I am not the only one who thinks that 80s were full of fashion faux-paś.
Sometimes I find some real gems like this dark-blue dress, but mostly clothes that are older than 50 years are for me:
short
tight from waist
wide from hips
tight from shoulders or bust and/or
too short from sleeves

So what could be the solution to this particular problem?
I think it would be creating a reproductions, which might cause a dizziness and shivers to the true vintage lovers. Or what?

So, I am officially out of the closet. I am too big to wear vintage! And I am not afraid to say, that some of my clothes are made of using vintage patterns. Like this winter coat over here.  Thanks to some of my lovely followers I have quite valid collection of vintage patterns. I am going to sew the hell out of them. Vintage lovers, look out!

Which is prettier to the eyes to look at and to wearer to wear - an adorable genuine 50s dress that is too small for the wearer, or dress made nowadays using vintage 50s pattern and is adjusted to the wearer`s figure?

Readers, I am interested in your opinion. Proponents and opponents. What is better/prettier/more accurate? Real vintage or reproduction?


Source: http://pinterest.com/vogueme/fashion-like-nothing-else/

9 comments:

  1. Ehtne või repro, minu jaoks pole vahet. Kõige olulisem on, et hästi istuks! Ja sul on hea maitse, tüdruk!

    Mina olen üleüldse hädas endale riiete leidmisega, pisike matsakas, nagu ma olen. Aga ei väsi sekkarites käimast ja otsimast. Õnneks oli ema kadunud ämm sama mõõtu, mis mina ming nüüd mul on täiesti oluline kollektsioon tema kleite, umbes sama vanad kui mina. A pole julgenud veel kapist välja tulla :-)

    ReplyDelete
  2. Minu arust on tänapäeval õmmeldud aga vintage hõnguline ja just kandjale istuv kleit väga kümnesse. Päris vintage kleitide puhul ma kahjuks sageli näen ka just seda, et nad kandjale ei istu...ja seetõttu läheb võlu kaduma.Ilmselt tegu liigse perfektsionismiga, aga see on diagnoos ja haigus ja pole midagi teha:)See et Sina leidsid selle sinise kleidi, mis on samal ajal paras nii rinnust kui taljest...selliseid õnnehetki juhtub ilmselt harva:)

    ReplyDelete
  3. Hea istuvus on minugi meelest väga, et mitte ütelda kõige tähtsam. Ja samas sellised imelised haruldused nagu too sinine kleit on oma ajalugu väärt ja saavad aukoha.
    ...ja hea rätsep suudab põhilõiget modelleerides teha moejoonisele vastava töö...tellija rõõmuks!

    ReplyDelete
  4. Olen Reesi´iga nõus. Kui kleit istub, olgu siis vintage või reproduktsioon. Muu ei omagi tähtsust. Ja mul on ka väga keeruline keha, et sellele midagi leida...

    Diana

    ReplyDelete
  5. Rees, see on nüüd küll häbilugu, et kleidid kapis seisavad. Nüüd kui suvi tuleb on kleidid lausa kohustuslikud! :D

    ReplyDelete
  6. Ma olen ka vintage'i fänn :) Aga mina kaldun pigem repro poole. Jah, see on tõepoolest imeline, kui leiad vana asja, mis istub kui valatult ning on superhästi säilinud ja sobib ka muus mõttes (värvid, muster jne). Aga sellist leidu pole mina leidnud, ikka on midagi, mis pole päris see...

    Põhjus, miks repro on hea (lisaks sellele, et "uus naine" on teistsuguse kehaehitusega), on minu arvates see, et kangas pole igavene. Kleit, mille eluiga on oma kolm dekaadi või rohkem, võib väga kergelt rebeneda või šokeerivalt reageerida kosmeetikaga või higiga. Ning seda kandes võid sattuda rohkem kui piinlikku olukorda, sest sa ju ei tea, millistes tingimustes rõivaeset on kõik need aastad hoitud (isegi tehisvalgus ju mõjub kangale).

    Tänapäeva materjalidest võib leida väga kvaliteetseid ja mugavaid kangaid, mis kannavad vintage lõike ilusasti välja. Mäletan ühel vintage üritusel oli ühel neiul seljas imekena kleit (miskit sarnast nagu sinu tumesinine), erkpunane ja valgete täppidega :P Kaks kolmandikku ajast seisis too neiu püsti oma 4 tollistel kontsadel. Kui ta siis lõpuks ettevaatlikult istus ja uuesti püsti tõusis, oli kleit nii kortsus nagu oleks see just pesukausist tulnud...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, täpselt! Kui ma oma vanaema kleite kannan, siis kõige rohkem häiribki mind see, et need lähevad istumise peale kohe kortsu.
      Muudes asjades olen ka sinuga nõus.

      Delete
  7. Kuna meie riigis loeb välimus ja sellest tehakse kaugeleulatuvaid järeldusi väidetavalt ka haritumas seltskonnas, siis las olla parem korralikult istuv repro kui kulunud kortsus ja kuskilt miskitpidi kiskuv vintage :)

    Et ma saan nüüd siis aru, et neid reprolõikelisi kleite saab ka tellida jah ? :P

    Oot, ja kus on Ammendes tehtud profipildid? Kas ma olen midagi maha maganud?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei ole veel mõelnud neid tellimuse peale tegema hakata, sest praegu on korsettidegagi tegemist, aga kui huvilisi tekib, siis haaran härjal sarvist.

      Hetkel on pildid veel fotograafi käes, ei oska öelda, millal ta nendega valmis saab, aga praegu on pilte ainult nii palju, kui selles postituses näha on http://dominamirabilis.blogspot.com/2012/03/uhe-korseti-lugu.html

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...